دیوار سبز یا نمای سبز دیوارهای عمودی است که در طراحی نمای ساختمانها به کار میرود. ممکن است تصور کنید که نمای سبز یا دیوار سبز یک ایده مدرن و امروزی است که به تازگی در ساختمانها استفاده میشود اما باید بدانید که قدمت این نوع طراحی به سال 1938 میلادی بازمیگردد و در همان سالها بر روی نمای موزهای در پاریس نیز از آن استفاده شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به نمای سبز با این مطلب راستا همراه باشید.
امروزه نیز به دلیل کمبود فضای سبز در شهرها و دوری از طبیعت، به کار بردن دیوار سبز یا همان نمای سبز میتواند بسیار مفید و کاربردی باشد. علاوه بر اینها دیوار سبز باعث زیباتر و سرزندهتر شدن فضاهای شهری و عمومی میشود.
به نمای سبز یا دیوار سبز، دیوار زنده نیز گفته میشود. نمای سبز در واقع نمایی از ساختمان است که از پوشش گیاهی تشکیل شده است.
در رابطه با چگونگی اجرای نمای سبز باید گفت که چند روش مختلف در طراحی و اجرای دیوار سبز وجود دارد در یکی از روشهای رایج این سیستم از گیاهان روندهای استفاده میشود که ریشه در خاک دارند. این گیاهان از نمای ساختمان بالا میروند و به دور سازهای که از پیش به همین منظور در نظر گرفته شده است میپیچند.
این سازه یا استراکچر که روی نما نصب میشود میتواند از متریالهای مختلفی مانند چوب و فلز ساخته شده باشد.
حالت دیگر نمای سبز استفاده از فلاورباکسها است که با فواصل منظم و به صورت مدولار روی نما نصب میشوند.
از مزیتهای اجرای سیستم نمای سبز بر روی جداره ساختمانها علاوه بر زیباسازی محیط، تصفیه و افزایش کیفیت هوا میتوان به ایجاد آسایش اقلیمی نیز اشاره کرد.
به این معنی که در فصل تابستان این نما باعث سایه اندازی بر روی نما میشود. به این صورت که دیوار سبز یا نمای سبز با جلوگیری از ورود تابش مستقیم آفتاب به فضاهای داخلی و همچنین برخورد مستقیم آفتاب به دیواره ساختمان باعث خنک ماندن فضاهای داخلی خواهد شد.
در فصول سردتر سال و در روزهای بارانی نیز نمای سبز به عنوان حایلی در برابر بارش و رطوبت عمل خواهد کرد.
دیوار سبز به سه دسته اصلی تقسیم میشود: دیوار سبز مدولار، نمای سبز مطبق و دیوار سبز گسترده که با توجه به نوع ساختمان و نیاز میتوان بهترین گزینه را از میان آنها انتخاب کرد. برای انتخاب درست از میان این گزینهها باید به شناخت درستی از هر کدام برسید.
در سیستم نمای سبز مدولار گیاهان از قبل درون پنلها کاشته میشوند و سپس بر روی استراکچر و سازه موجود نصب میگردند. مدولار بودن این سیستم باعث زیبایی و جذابیت نما خواهد شد.
در سیستم نمای سبز مطبق گیاهان خارج از بنا کاشته و رشد داده میشوند سپس روی دیوار نصب میگردند. این سیستم باعث میشود که نمای انعطافپذیرتری داشته باشید و هرگاه لازم شد، باکسها را کم یا زیاد کنید یا در جای دیگری نصب نمایید.
نوع سوم نمای سبز دیوارهای ایستاده و قابل جابهجایی هستند. این دیوارها معمولا در سایز کوچک بوده و به راحتی قابل حمل و نقل هستند. این دیوارها را میتوانید در داخل یا خارج بنا قرار دهید. از این نوع دیوار سبز میتوان به عنوان پارتیشن نیز استفاده کرد.
از معایب سیستم نمای سبز میتوان به هزینههای بالای آن اشاره کرد، این هزینهها هم در هنگام اجرا و هم پس از آن و به منظور نگهداری و تعمیر آن صرف خواهند شد.
همچنین وزن بالای نما به دلیل استفاده از استراکچر ویژه و خاک و گیاهان ممکن است مشکلساز شود.
سرعت پایین اجرای این نما نیز از معایب دیگر آن به شمار میآید.