این روزها عبارت خانه هوشمند را زیاد می‌شنوید و رواج این سبک از زندگی رو به افزایش است. اما اگر می‌خواهید اطلاعات پایه و جامعی در رابطه با خانه هوشمند و تاریخچه و کاربردهای آن به دست آورید این مطلب راستا برای شما است.

در ادامه این مطلب به تعریف خانه هوشمند و تاریخچه مختصری از آن می‌پردازیم، همچنین برخی از مزایا و معایب این خانه ها را بررسی می‌کنیم.

خانه هوشمند به محل سکونتی گفته می‌شود که در آن از وسایل و مبلمانی استفاده می‌شود که از راه دور قابل کنترل و مدیریت هستند. به عنوان مثال در خانه‌های هوشمند می‌توان حتی از کیلومترها دورتر دما یا نور خانه را تغییر داد.

خانه هوشمند

فناوری خانه هوشمند که به آن خانه اتوماتیک نیز گفته می‌شود امنیت و آسایش بیشتری برای صاحبان خانه به ارمغان می‌آورد. این فناوری همچنین به مصرف بهینه انرژی کمک می‌کند و تا حد زیادی از مصرف بی‌رویه جلوگیری می‌نماید.




تاریخچه خانه هوشمند


البته که تاریخچه خانه هوشمند به زمانی برمی‌گردد که ایده این نوع خانه‌ها مطرح شد اما به صورت فیزیکی می‌توان شروع این فناوری را به دو دهه 1901 تا 1920 که وسایل موتوردار خانگی مانند جاروبرقی و یخچال‌ها اختراع شدند مربوط دانست.

پس از این زمان در سال 1966 وسیله‌ای اختراع شد که هرگز به مرحله تولید نرسید اما نقش مهمی در توسعه مفهوم خانه هوشمند ایفا کرد. این وسیله که ECHO IV نام داشت چند کاربرد داشت از جمله: محاسبه قیمت لیست خرید، اندازه‌گیری دمای منزل و روشن یا خاموش کردن چراغ‌ها.

اما محبوبیت خانه‌های هوشمند را می‌توان به سال 1998 و سال‌های آغازین قرن 21 نسبت داد. در این سال‌ها با رشد قابل توجه تکنولوژی خانه‌های هوشمند رواج بیشتری یافتند و به لحاظ هزینه نیز دسترسی به آن‌ها ساده‌تر شد.


مثال‌هایی از فناوری خانه هوشمند


می‌توان گفت در تمام جوانبی که فناوری وارد خانه‌ها شده است، فناوری خانه هوشمند نیز وارد شده و وسایل هوشمند را به یکدیگر مرتبط و متصل کرده است. در ادامه برخی از مثال‌های این فناوری را مشاهده می‌کنید:


-تلویریون‌های هوشمند امروزه می‌توانند به اینترنت متصل شده و محتوای مورد نظر کاربر را نمایش دهند.

-سیستم‌های روشنایی هوشمند علاوه بر قابل کنترل و تنظیم بودن از راه دور، می‌توانند حضور یا عدم حضور افراد در خانه را تشخیص داده و بر اساس حضور افراد نور و روشنایی خانه هوشمند را تامین کنند.

-ترموستات‌های هوشمند نیز علاوه بر قابل کنترل بودن از راه دور، بر اساس رفتارهای افراد قابل تنظیم هستند، به گونه‌ای که با استفاده از تنظیمات پیش فرض دما برای تامین حداکثر آسایش افراد تنظیم کنند. علاوه بر این، سیستم‌های گرمایش و سرمایش خانه هوشمند میزان مصرف را نیز اندازه گرفته و به صاحبان خانه اطلاع می‌دهند و به این صورت از مصرف بی‌رویه انرژی جلوگیری می‌کنند.

-در آشپزخانه یک خانه هوشمند نیز بیشتر وسایل برای راحتی بیشتر افراد قابل تنظیم هستند. قهوه جوش‌هایی که با زنگ بیداری ساعت شما هماهنگ شده و به محض بیدار شدن شما قهوه را آماده می‌کنند، یخچال‌هایی که تاریخ انقضای مواد خوراکی را یادآوری و حتی دستورات غذایی مناسبی با توجه به مواد موجود ارائه می‌کنند مثال‌هایی از این وسایل هستند.

-با استفاده از دوربین‌های کنترل از راه دور، صاحبان خانه می‌توانند حتی در سفر نیز از امنیت منزلشان اطمینان حاصل کنند.

خانه هوشمند


مزایا و معایب فناوری خانه هوشمند


مهم‌ترین مزیت خانه هوشمند تامین آسایش و امنیت صاحبان خانه و کاربران فضاها است. با امکان کنترل خانه از راه دور می‌توان قهوه جوشی که روشن مانده را خاموش کرد یا دری که باز مانده را قفل کرد.

این خانه‌ها با امکاناتی که فراهم می‌کنند، نگرانی از حضور سالمندان یا کودکان به تنهایی در خانه را تا حد زیادی کاهش می‌دهند.

مزیت دیگر خانه‌های هوشمند کاهش مصرف انرژی است. با خاموش شدن خودکار چراغ اتاق‌های خالی یا تنظیم خودکار دما مصرف انرژی بسیار کاهش می‌یابد.

اما سیستم خانه هوشمند در کنار مزایای بیشماری که دارد، معایبی نیز دارد، از جمله اینکه بسیاری از افراد استفاده از این سیستم را سخت و پیچیده می‌بینند و یا با اولین مشکلاتی که ممکن است به وجود بیاید استفاده از این سیستم را متوقف می‌کنند.

مسئله دیگر در رابطه با این سیستم بحث امنیت آن است، ممکن است برخی از هکرها بتوانند با هک کردن سیستم وارد خانه شده یا حتی اطلاعات شخصی افراد را سرقت کنند.

مشکل دیگری که در رابطه با سیستم‌ خانه هوشمند وجود دارد لزوم اتصال پذیر بودن تمام وسایل است؛ به این معنی که تمام وسایل مختلف باید از یک نوع پروتکل استفاده کنند که بتوانند به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و متصل شوند.

با همه این‌ها اما سیستم خانه هوشمند اندک اندک راه خود را باز کرده و پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که استفاده از آن تا چند سال آینده بسیار فراگیرتر نیز خواهد شد.